Маска за лице с мая и хляб за вечна младост

Маята е биологичен продукт, представляващ концентрирана маса от дрожди. Позната от дълбока древност, тя привлякла вниманието на хората преди всичко с качеството си да подквасва. Особено впечатление правела като продукт, който разрехавява тестените произведения. С времето станало ясно, че хлебната мая представлява съвкупност от микроскопични едноклетъчни организми, които не съдържат хлорофил. Те са известни в микробиологията като захаромицети. Причисляват се към класа на гъбичките.

Хлебната мая е истинско съкровище на витамини от група В – В1, В6, В2, В12.
Богата е и на микроелементи. Сериозно е присъствието в нея на фосфорни соли, калиеви соли, магнезиеви, натриеви, калциеви и пр. Заради богатството си на биологично активни вещества, тя е всепризнато общоукрепващо средство. Всъщност със своя минерален и витаминозен състав маята регулира обмяната на веществата в организма, увеличава устойчивостта му спрямо заболявания, съхранява го, забавя неговото износване. По този начин увеличава шансовете му да остане по-дълго здрав и работоспособен.

Заради всичко това маята е спечелила славата си на козметично средство, което подмладява или поне отдалечава старостта. С тази идея ви предлагаме няколко популярни и ефективни маски за лице с мая, които ще направят кожата ви еластична и гладка.

Маска с мая и мляко


Маят (25 г) се разтваря със сурово прясно мляко (1 супена лъжица), до получаването на каша. Нанася се на лицето и след 6 минути се измива с отвара от лайка.

Натурална маска с мая
Ако кожата е мазна, препоръчва се маска от мая, размита в топла вода до гъстота на каймак. След това лицето се измива с топла вода или отвара от лайка. При суха кожа маята се смесва с растителна мазнина (зехтин).

Компрес с мая


Около 15—20 г мая се стрива и се размива с топла вода или топло прясно мляко, докато се получи каша. Лицето и шията се покриват с кашата на слой от 2—3 мм, а след това с парче найлон, на което са изрязани отвори за очите, носа и устата, и с вълнено парче. Маската – компрес се държи на лицето ½ до 1 час (след 10—15 минути се усеща слабо щипане, което обаче не е неприятно).

Маска с мая, лимонов сок и прясно мляко


Смесват се 30 г мая за хляб, чаена лъжичка лимонов сок и супена лъжица прясно мляко. Кашата се нанася с четка или памук. Измива се след 20 минути.

Маска с мая и мед


Размачкват се 30 г жива мая с дървена лъжица. Загряват се 1 лъжица мед и като се прибавя по малко се смесва с маята. В този вид маската е подходяща за мазна кожа. Маята леко изсушава кожата. Ако кожата е суха, се добавят няколко капки зехтин или соево олио. Разбърква се и нанася кашата с пръсти по лицето и шията. Докато маската да се втвърди, тялото и лицето трябва да останат в спокойно състояние, без гримаси и мимики.
След 15-20 минути маската се измива с хладка вода. След това лицето се изплаква обилно със студена вода.

Маска с мая и кислородна вода


Парченце мая за хляб се смесва с малко кислородна вода (3 %). Сместа трябва да шупне и да се постигне гъстотата на боза. Нанася се на лицето и стои, докато изсъхне, после се отмива с хладка вода.