Коледно-вкусно с Йоли

Изкуството, под всяка една форма, се е загнездило трайно в душата и сърцето на Йоланта Делибозова (Йоли), чертаейки нейния личен и професионален път. Може би и затова първата дума, която изплува в съзнанието ни за нея е творец.

Запознахме се с Йоли преди около година, попадайки случайно на страницата на личния й кулинарен блог „Вкусно с Йоли”. От този ден нататък тя се превърна за нас в една усмихната магьосница, създаваща своите вълшебства в кухнята. Но каква е още Йоли, какво обича и какво я прави щастлива, ще ни разкаже самата тя.

Кратка визитка – къде си родена Йоли, с какво се занимаваш, кои са най-важните за теб неща и хора в живота?

Родена съм в най-прекрасния град в България – Бургас. От петгодишна се занимавам с музика и тя е моята любов и професия до ден днешен. Разбира се, в свободното си време правя и много други неща… градинарство, кулинария, приложни изкуства. Най-важното нежо за мен е семейството ми, хората, които обичам и приятелите.

Ти си човек на изкуството в две различни негови форми – музиката и кулинарията. Любовта към кое се появи първо и накарало ли те е нещо специално да съчетаеш двете изкуства или всичко се случи постепенно?

Да, и музиката и кулинарията са част от голямото Изкуство. Просто са различни жанрове. Със сигурност първо исках да свиря на пиано. Това е моят личен избор още от съвсем малка. Никой никога не ме е карал да свиря, напротив, баща ми даже не даваше и да се издума за свирене. Но толкова много исках, че накрая се съгласи. И музиката наистина се превърна в специална и основна част в живота ми. Що се отнася до готвенето, със сигурност съм прихванала това от баба ми, която беше невероятна кулинарка. Все се въртях около нея и наистина попивах всичко, което правеше в кухнята. И това се случваше в същите години, когато прохождах с музиката. Затова мога да кажа, че съм развивала кулинарията и музиката в мен ръка за ръка.

Всички знаем, че не винаги между вкусно и полезно съществува равенство. Как би подредила, лично ти, приоритетите в кухнята – здравословно, вкусно, естетично?

Храната трябва да е вкусна и естетична. Категорична съм за това. Що се отнася до здравословното хранене, мисля, че напоследък доста преекспонираме този въпрос. Човечеството страшно се вманиачи в тези неща. Все едно, че ще живеем вечно, ако се храним без никакви мазнини, само с био продукти и купища овес и тем подобни глупости. Смело мога да кажа – хора, живейте нормално. Хапвайте това, което ви е най-вкусно. Ако не прекалявате, не виждам къде е проблемът в едни хубави свински ребърца или в сладкиш с много масло. Няма забранени неща. Ние сами си слагаме глупавите забрани.

Създаваща ежедневно такива прекрасни кулинарни изкушения, ти самата какво най-много обичаш да похапваш?

Най-много обичам морската храна. Каквато и да е тя. Обожавам всички дарове на морето и мога да ги похапвам непрестанно. Може би, защото съм морско дете, знам ли?

От известно време освен в личния ти блог можем да те следим и по телевизията в предаването „Юлисима”. Чувстваш ли се комфортно пред камерите и случва ли ти се вече хората да те разпознават по улицата?

Да, случва се вече и това. Приятно е някой да ти каже две хубави думи. Веднага ти става по-топличко и се усмихваш по-широко. Камерите не ме притесняват ни най-малко. Все пак от много малка непрекъснато съм на сцена и бих казала, че това определено ми помага в случая. Свикнала съм да имам публика, да правя нещо за нея. Дали ще свиря или ще готвя – винаги е за любимата публика. Зрителят на Юлисима, в случая, приемам като моята публика по време на концерт.

Остава ли ти свободно време от всичките тези задължения и отговорности и как го прекарваш? Имаш ли още някое хоби?

Винаги има време за всичко. Разбира се, че ми остава. Въпросът е само да разчетеш времето си правилно. Имам време за гости, приятели, да изиграя дори някоя игричка на компютъра. Малко по-горе казах, че обичам и други неща, освен музиката и кулинарията. Обожавам приложното изкуство и винаги намирам време да направя нещичко с ръцете си. Дали ще е някаква украса, свещник, бижу – няма значение. Предстоят коледните празници и вече нямам търпение да се захвана с малките подаръчета, които обичам да изработвам за приятелите си, както и с украсата вкъщи. Никога не купувам готови неща от магазина. Предпочитам да си ги направя сама, с двете си ръце. Това внася много повече уют в дома.

Наближава един от най-светлите празници – Рождество Христово. Би ли споделила с нашите читатели твоята най-любима коледна рецепта.

Тези празници наистина са специални и мисля, че в случая няма нищо по-хубаво от традиционните български гозби. Традициите са тези, които сплотяват хората и внасят топлина и радост в дома. Категорично залагам на българските сарми, на баницата, баклавата, погачите. Тиквеника, сушените чушки с боб, туршийките и киселото зеле. Капама, сланинка, бахур и суджук. Ошав, печени ябълки, жито и тиква. И какво ли още не, все невероятно вкусни български неща. Пожелавам на читателите ви да се насладят на българските традиции, да почувстват уюта на празника, да се усмихват повече и да се радват на малките неща в живота. А ако ви харесва моето предложение за коледни сарми, моля, заповядайте! Ще се радвам, ако ги опитате. Бъдете здрави!