Кой е Джони Уокър?

Със сигурност все някога сте се възползвали от възможността да глътнете по едно “Джони” или най-малко сте чували подобна реплика.

Запитвали ли сте се някога обаче кой е този мъж, станал известен на хора от всякакви посоки, държави, раси и съсловия. И защо името и силуетът му стоят на онези сини, червени или черни етикети, които са разпознаваеми само с един поглед нявсякъде по света.

Как започва историята на Джони Уокър

Съдбата на Джони (Джон) Уокър действително е свързана с парещата шотландска “ракия”. Историята на прочутото уиски започва, когато нашият герой решава да продава собствено изработен алкохол в малкия си хранителен магазин в Айршир, Шотландия.

В своето малко магазинче Джон вече смесвал различни видове чай, за да задоволи вкусовете и на най-взискателните си клиенти. Той решил да приложи тази техника на смесване и за все по-търсените и разнообразни малцови уискита, които му доставяли от различни дестилационни. Смесването на уиски се превърнало в негова страст и през целия си живот той допълвал и усъвършенствал рецептите си в търсене на перфектната комбинация.

Синът на Джони Уокър – Александър

В началото питието било популярно само в близката околност и Джони дори и не предполагал, че ще дойде ден, когато всички хора по света ще могат да се насладят на произведената от него напитка. Действително марката става масово популярна чак след смъртта на Джон през 1857 г., когато неговият син Александър получил магазина и рецептите за смесването на уиски. Той наследил също бащината страст и талант да смесва и комбинира различните уискита в търсене на съвършения бленд, развил и надминал бащините умения, както и склонността да изпреварва времето си. Синът на Джон, Александър и внукът му Александър втори са основните двигатели на огромния успех на напитката. Под управлението на Джон приходите от уискито съставлявали едва осем процента от целия оборот на фирмата, докато при предаването на бизнеса от Александър на неговите синове тази цифра драстично достигала 90 – 95 процента.

Walker’s Old Highland

Преди 1860 г. съществувала забрана да се продава уиски, което съдържа смес от малц и пшеница. Така през 1865 г. за първи път станало възможно Александър да произведе първото смесено уиски – „Walker’s Old Highland”.
Именно Александър бил човекът, който изработил и квадратната форма на известната бутилка през 1870 г. Това означавало по-малко счупени бутилки и повече бутилки, събиращи се на едно място. Другата основна характеристика е етикетът, който поставен под ъгъл точно 24 градуса давал достатъчно място за по-голям размер и видимост на написания текст.

Внуците на Джони Уокър – Джордж и Александър

В периода 1906-1909 г. внуците на Джон – Джордж и Александър увеличили видовете уиски и представили „цветовите-имена”. През 1908, когато Джеймс Стивънсън е главен директор започналои прецизното преобразуване на различните предлагани на пазара видове. Уискито било преименувано от Walker’s Kilmarnock Whiskies на Johnnie Walker Whisky. В добавка става факт и мотото „Родено 1820 – Постоянно ставащо все по-силно”, както и лого-картинката на елегантния мъж с цилиндър на главата.

Джони Уокър по време на първата световна война

 

През първата световна война се налага да бъде прекратена продажбата на бялото “Джони” и през 1932 г. Александър втори добавя нов вид „Johnnie Walker Swing” – вдъхновен от необикновения вид на бутилката, който й позволява да се клати напред и назад.

Johnnie Walker Black Label

Разбира се, в историята на легендарната марка специално внимание заслужава “Johnnie Walker Black Label” – “Джони Уокър черен етикет”. Джим Мъри, най-известният експерт и автор на справочници за шотландското уиски, казва за него: “Всеки път, когато искам да пийна с компания, аз мога да избирам от 6000 уискита и поне веднъж седмично дегустирам “Джони Уокър черен етикет”. Това е Савой, това е Еверест на де-лукс уискитата. Няма майстор купажор извън тази фирма, който не би дал дясната, че дори и лявата си ръка, за да получи рецептата за това върховно уиски.” Не само Джим Мъри изповядва подобна философия. Според специалистите “Джони Уокър черен етикет” символизира върховно духа на самата Шотландия, защото във всяка глътка се усеща многообразието на шотландската природа чрез дъха на умело съчетаните зърнени и малцови уискита.

Черно Джони

2009 – Нова ера в производството на шотландското уиски

През 2009 г. започва нова ера в историята на феноменалното уиски – новият директор Браян Донаги решава да премести предприятието, където се произвежда то от Килмарнок и стотици хора да бъдат оставени без работата си. Въпреки сериозните протести срещу нарушаването на традицията сегашното ръководство обявява, че преместването ще е факт до края на 2011г.

А за онези, които са истински заинтригувани от темата или искат да се представят като истински познавачи, ето малко важна информация:

Как се дегустира “Джони Уокър – Черен етикет”?

Вдигнете чашата си и разгледайте наситения златист цвят, след това я разклатете, за да се отделят ароматите и да се насладите на цвета.

Наклонете чашата, така че уискито да стигне почти до ръба, и наблюдавайте колко дълго се оттича обратно надолу. Забелязвате ли “следите”, които оставя?

По дължината и плътността на следите, както и от скоростта на оттичане на уискито по стената на чашата можете да научите много за плътността, или на езика на дегустаторите за “тялото” на уискито. Дългите и плътни следи означават уиски с плътно “тяло”, тесните и бързо стичащи се следи означават уиски с по-леко “тяло”.

Добавете няколко капки вода, за да се отделят ароматите. Помиришете уискито, като вдишвате дълбоко.

Отпийте голяма глътка, задръжте я в устата си колкото може по-дълго и бавно преглътнете, така че да почувствате добре вкуса върху небцето си. Усещането е несравнимо – наслаждавате се на едно непостижимо творение на изкуството на купажа.

То е много меко с отчетлив аромат, подчертана торфена опушеност и безкраен финиш. До края се усеща медената сладост, която преминава във вкусове на стафиди, плодове, шери и жито, преливащи в една сатенена мекота. Тайната е, че никой от тези аромати не доминира.

И не забравяйте древната шотландска наздравица:
Slan gee vaar (слаан чаа)!