Капан за сънища

Независимо колко модерни са времената, в които живеем и колко напреднали са съвременните технологии, сънищата все още са истинска загадка за човека. Онова, което със сигурност знаят както специалистите, така и обикновените хора е, че те са код към съществуването на всяка личност.

Индианската култура има специално отношение към сънищата, техните възможности и предначертания. Именно с нея са свързани и т.нар. капани за сънища – мистични инструменти за въздействие върху съдбата.

Какво представлява капанът за сънища

Най-общо казано, капаните са инструмент, който улавя хубавите сънищата и премахва лошите, но също и средство да бъдат разберани съновиденията. Често на тях се гледа и като на символ на промените, настъпващи в живота.

Много от индианските племена имат легенди за капаните на сънищата, но племето Охджибвах е основоположникът им. Капаните се правели от сухожилия на елен, завързани около върбова рамка във форма на капка или кръг.
В резултат се получавало нещо, което напомня паяжина. 

Всъщност на езика на Охджибвах капаните се наричали “асабикешийнх” – неудушевена форма на думата паяк.

По традиция, родителите правели капан за сънища за децата си и го окачвали го над леглото. Охджибвах вярвали, че така ще защитят децата си от кошмари. Капаните за сънища бдели над децата им докато пораснат, докато върбата и сухожилията от елен изсъхнат.
Охджибвах вярвали, че само хубавите сънища могат да преминат през капана, плъзгайки се по перата към спящия, докато лошите сънища биват заловяни в мрежата и изчезват.

Легендата дала началото на капана за сънища

Баба от племето Охджибвах гледала търпеливо всеки ден как един паяк плете мрежата си над мястото й за спане, докато един ден внучето й не забелязало паяка и се опитало да го убие. „Не го наранявай!” – казала старата жена на момчето. „Но, бабо, не бива да защитаваш паяка!” Когато внучето си тръгнало, паякът благодарил на жената и предложил дар в замяна: „Ще оплета мрежа, която ще седи между теб и луната, така че когато сънуваш, аз ще улавям лошите мисли и ще те пазя от тях.”

Трактовката на племето Лакота за кашаните за сънища

След като получил духовно прозрение високо в планината, вождът на племето Лакота срещнал Иктоми – мошеник, който обаче бил и много мъдър. Той се появил пред вожда във формата на паяк, направил обръч от върбови клонки и оплел мрежа в него. Иктоми казал на стария лакотски лидер, че много сили, и добри, и лоши, ще се опитат да влезнат в сънищата на хората, и че този капан за сънища ще хваща добрите сили и енергии, а лошите такива ще подминават и ще изгарят с първите слънчеви лъчи. Иктоми инструктирал вожда да направи капани за своето племе, така че да могат да постигнат светло бъдеще като хващат само добрите сънища, които се веят от ветровете на нощта.

Почти всяка част от капана за сънища има собствено значение:

Обръчът: Дървеният обръч е бил кръгъл или в сълзовидна форма.Той служи главно за захващане на мрежата, но някои хора смятат, че изобразява цикъла на живота.

Мрежата: Традиционно е направена по мотивите на паяжината с цел да улавя лошите сънища (или добрите, ако сме фенове на Лакота) и да предпазва сънуващия.

Перата: Има много значения, които са свързани с перата, които висят от обръча. Много хора вярват, че те служат като мека стълба, по която да се спускат добрите сънища и нежно да се вливат в съзнанието на спящия.

Капаните за сънища трябва да бъдат окачени там, където спите, без значение дали ще е на кревата или на стената. Ако смятате, че сънищата ви стават прекалено “живи” може да спрете това като за известно време поставите капана за сънищата на някаква равна повърхност – в хоризонтално положение.

Днес много хора гледат на капаните като на предмети с декоративна или забавна цел. Истината обаче е, че тяхното истинско предназначение е друго – ключ към нашите “нощни видения” и техния скрит смисъл.