Как да се грижим за велурени обувки – съвети и трикове

Използването на пералня е най-лесният и бърз метод за почистване. Много собственици на велурени обувки смятат, че е достатъчно да поставите обувките в барабана и да включите деликатния режим. Те считат, че след половин час обувките ще изглеждат като нови, но точно такива действия определено ще ги съсипят.

Не ви съветваме да перете велурените обувки с автоматична перална  машина, дори да използвате деликатния режим, защото експертите не препоръчват да машинно пране, за да не рискувате да ги повредите.

В пералня, обувките, изработени от изкуствен велур, могат да се перат добре, въпреки че естественият материал не може да се почисти по този начин.

За да могат обувките от велур дълго време да запазят първоначалния си вншен вид, е необходимо да се придържате към съветите и препоръките на специалистите. Не забравяйте, че велурът губи красотата си при висока влажност или след контакт с вода. Ако навън вали, тогава обувките от велур не трябва да се носят или трябва да се обработват предварително със специални водоотблъскващи средства.

В наши дни в търговската мрежа се предлагат различни средства за поддръжка на велур:

– Специален крем, предназначен за почистване на велур. Категорично е забранено използването на обикновен лак за обувки, тъй като това само ще развали продукта.

– Спрей боя, предназначена за велур. Тя ви позволява да поддържате цвета на материала, а също така му придава водоотблъскващо свойство.

Обувките от велур могат да бъдат почистени от мръсотия със специална пяна. Първо, трябва да намажете обувките с четка, след което нанесете специална пяна върху сухия продукт и изчакайте пет минути. След това остатъците от продукта трябва да се отстранят с кърпа и да се оставят обувките да изсъхнат напълно. Ако нямате много време за почистване и обувките, те могат да получат красив вид много бързо с коричка ръжен хляб. Достатъчно е да разтриете замърсеното място.

За да съхранявате велурени обувките ще ви трябват хартия и кутия. Те трябва да бъдат увити в хартията и след това прибрани в кутия при останалите обувки. Моделите от велур винаги трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина – не ги изсушавайте в близост до отоплителни уреди.

Ако нарушите тези правила, тогава материалът може да промени външния си вид и да изгори. Ако в стаята, където са обувките от велур, има излишък от влага, то скоро те ще се покрият с мухъл.

Обувките са склонни бързо да се замърсят и да се влошат, ако не следвате препоръките за грижи. Ако следвате горните правила, тогава обувките ще ви служат с години.

При почистване на велурени обувки всички движения трябва да бъдат насочени на една страна, Ако на повърхността се появи абразия, тогава при почистване насочете четката в различни посоки.

За да се защитят надеждно обувките от велур от влага и мръсотия, всички манипулации трябва да се извършват предварително. Обувките трябва да изсъхнат добре, преди да се използват навън.

Източник: Онлайн магазин Kapere.com