Как да отворим салон за красота?

Омръзнало ти е да зависиш от кофти работодател и най-накрая си намерила мотивация и смелост да започнеш нещо свое? Похвално! Желанието, определено, е първият необходим фактор да поставиш начало на новия си живот. Ако красотата, модата и грижите за външния вид на една съвременна дама са твоята страст, най-страхотната идея, която можеш да реализираш сега, е да отвориш свой собствен салон за красота. А ако пък имаш завидни умения в прическите и маникюра или пък даже си изкарала професионален курс по фризьорство или козметика, още по-добре. Преди да покажеш на дамите от квартала на какво си способна обаче, ще трябва да се справиш с няколко административни задачи. Отварянето на салон за красота или на какъвто и да е бизнес поражда необходимостта от откриване на процедура по учредяване на фирма. В този материал ще ти дадем кратък наръчник с първите стъпки, които да предприемеш. Представяме ви едно страхотно ръководство за регистрация на фирма от Firmatami.net. За улеснение, ние ще го разгледаме под фокуса на специалните изисквания за подобен тип бизнес, а именно салон за красота. Готова ли си? Ами хайде да започваме.

Полезни и конкретни насоки за регистрация на фирма от Firmatami.net

Добре е да знаеш, че за да извършвам подобен тип услуги, е редно да се запознаеш и съобразиш с редица изисквания, определени от инспекцията по труда, ако ще наемаш допълнително персонал, както и нормативните правила от здравната инспекция, а също така и конкретните наредби на местната администрация. Що се касае до правната форма на новия ти бизнес, следвай наръчника за регистрация на фирма от Firmatami.net:

  • Първо, прецени какво ще е дружеството ти. Можеш да бъдеш едноличен търговец. В този случай, ти ще бъдеш и собственик, и управител на своя салон за красота, но ще отговаряш с личното си имущество при евентуални задължения или производство по несъстоятелност. За да предпазиш личната си собственост, е по-удачно да избереш една от следните две правни форми: ЕООД или ООД. Разликата между двете е, че при втората, трябва да включиш в бизнеса си поне още един човек, тоест партньор, с който да поделяш разходите и печалбите си.
  • Имай на предвид, че не е нужно да си богата или да си натрупала значителен капитал за отвориш фирма. Според закона, днес минималният капитал, позволяващ ти да регистрираш ЕООД или ООД, е 5 лв. След като внесеш капитала за своя салон, запази бележката, защото тя ще ти бъде искана при вписване на дружеството.
  • Самото вписване става в Агенцията по вписвания, както и в Търговския регистър. Освен посочената бележка за внесен капитал, ще искат от теб да представиш учредителен акт и учредителен протокол. Те трябва да бъдат подписани като знак за съгласие от всички съдружници, ако смяташ да делиш бизнеса си с други хора.
  • При представяне на документите в Търговския регистър е необходимо да представиш и заявление за вписване, което може да се изтегли от официалния уебсайт на ТР. На същата платформа за свободно сваляне на твое разположение са и следните документи, които трябва надлежно да разпишеш: Декларация по чл. 13, ал. 4, Закон за Търговския регистър, в която се удостоверява истинността на заявените обстоятелства, декларация по чл. 142, за забрана на конкурентна дейност и последно, декларация по чл. 141, ал. 8, ТЗ, в която ти като управител декларираш, че ще отговаряш на изискванията на закона за управител на фирма.
  • Допълнителни регистрации. Ако искаш да брандираш своя салон за красота, задължително подай заявление за търговска марка (име, визия, лого и т.н.). В един етап от дейността ти, приходите ти могат да достигнат до 50 хиляди лева на година. Когато това се случи, трябва да се регистрираш по ДДС. Имай на предвид, че не трябва да се регистрираш в НАП, защото такава регистрация автоматично се извършва от Агенцията по вписвания.

Процедурата по откриване на салон за красота, наистина, не е най-трудното нещо на света, но лично ние те съветваме, ако искаш бизнесът ти да стартира успешно и без спънки, да заложиш на професионална фирма за събиране и подаване на документите. Успех!