Как да организираме бюджета си най-рационално и да имаме всичко, което желаем?

Организиране на бюджета чрез кредит

Не ви ли се е случвало, когато искате да отделите пари за някоя скъпа покупка, да правите всевъзможни планове как най-бързо и лесно може да спестите необходимите средства. Може би дори сте се заричали от всяка заплата да отделяте по една солидна сума, така че след няколко месеца да можете да си позволите това, което искате. За съжаление, доста от хората споделят, че точно един такъв подход често пъти ги демотивира, защото спестяването се проточва твърде дълго и те не могат да водят начина на живот, на който са свикнали.

Съгласете се, че дори и отделянето само на стотина лева от бюджета, няма как да не рефлектира върху живота на семейството. Затова и спестяването обикновено протича бавно и в крайна сметка човек толкова много вече се е лишавал и изтормозил от процеса на събиране на средствата, че когато се сдобие с мечтаната вещ, удоволствието вече е донякъде намаляло. Тръпката се е позагубила на фона на толкова време, прекарани в дори и дребни лишения.

Друг начин да направим бърза покупка, когато не разполагаме с достатъчно средства, е да изтеглим кредит. Кредитите са един много успешен инструмент за стабилизиране на жизнения стандарт, особено в случаите, когато вече сме се научили да боравим добре с него и да се възползваме от позитивите му. Така например, ако вие искате час по-скоро да се сдобиете с нещо, но не ви достигат средства за закупуването му, може, вместо да спестявате няколко месеца подред, да изтеглите заем и да покриете разходите още в същия ден.

Радостта в този случай ще е много по-голяма, а колкото до вноските, които ще останат за погасяване през следващите месеци, то те със сигурност ще бъдат много по-малки като сума, в сравнение със сумата, която бихте определили да спестявате месечно, за да съберете достатъчно бързо парите за мечтаната покупка. Животът е достатъчно кратък, че да си струва да се лишаваме от нещата, които ни правят щастливи!

Източник: parite.bg