Как да не напълнеем по Коледа

Празниците идват, а с тях и трапезите – богати, изкушаващи, примамливи.
Да се спазват диети по време на коледно – новогодишната еуфория граничи с безумие. Но от друга страна, пълното отпускане и постоянното консумиране на всичко, което видят очите ни, също е крайно вредно.

Предлагаме ви няколко идеи, които могат да ви помогнат без съществени ограничения да избегнете напълняването по празниците и радикалните диети след това.

Хранете се бавно
Хранете се бавно и предъвквайте дълго. Тази максима е отдавна известна, а когато консумирате по-големи обеми е много важно да бъде спазвана. Учени направили следния ексеримент. На всички включени в изследването била предложена огромна порция спагети и чаша минерална вода. Хората били разделени на две групи. Задачата на първата група била да изяде всичко възможно най-бързо. А втората група трябвало да се храни бавно, дори от време на време да оставя приборите встрани. Резултатът от скоростния обед – 646 калории повече. Бавно хранещите се от своя страна имали около 9% по-малко енергия, но пък били сити за по-дълго време.

Правете паузи, в които да се раздвижите
Не засядайте на празничната трапеза часове наред без ставане. Организмът ви ще се почувства много по-добре, ако от време на време му давате почивка. Паузите по време на хранене са важни, за да не натрупвате излишни калории. Потанцувайте, поиграйте с децата, поразходете се.

Внимание, алкохол!
Празниците ни дават много поводи за наздравици! Това е чудесно, но подходете към алкохола с особено внимание. Най-добре е по време на дългите обеди и вечери да заложите на вино или шампанско, защото действат добре на храносмилателния тракт. Те обаче също се пият с мярка – 2-3 чаши. Всеизвестно е, че твърдият алкохол е висококалоричен и допълнително изостря апетита.

Сладки изкушения
Няма как, сладките изкушения са част от празничната атмосфера и би било жестоко да искаме да се откажем от тях. Това, което можем да направим, обаче, е да ограничим консумацията на захарни изделия вечерно време, защото тъкмо тогава те се трупат в организма под формата на мазнини. Добре е да помним също, че продКак да не напълнеем по Коледауктите, съдържащи захар не трябва да се консумират на празен стомах, тъй като тогава захарта се присвоява изцяло от организма като се намалява усещането за ситост.

Течности
В дните, когато похапваме повечко, задължително трябва да пием много течности. Става въпрос, разбира се, за тези, които имат пречистваща за организма сила – вода, зелен и билков чай. Газираните и подсладените напитки е добре да се избягват.

Движение във всеки възможен момент
Ясно е, че в най-тържествените дни от годината едва ли много хора се впускат към активна спортна дейност. Спортните центрове и фитнес салоните ще бъдат приоритет само на най-заклетите фенове на здравословния начин на живот и перфектната фигура. Но всички останали също могат да направят по нещо. Във всеки възможен момент си намирайте повод за движение – ходене пеш вместо с автомобил, правене на някоя друга коремна пресичка вкъщи, танцуване пред огледалото или дори по-често изкчаване и слизане по стълби. Струва си, ако искаме да усетим празничното великолепие, без то да се отразява зле на тялото ни.