Как да изберем палет за душ кабина?

Основата на душ кабината, на която е монтирано цялото оборудване и всички аксесоари, се нарича палет. Материалите, използвани за производството на палети за душ кабини, до голяма степен определят тяхната стойност. Най-скъпите палети са изработени от естествени материали – дърво и мрамор. Тези материали са екологични, имат отлична звукоизолация и са приятни на допир.

При избора на палет от по-евтини материали трябва да се обърне специално внимание на неговата здравина, тъй като върху палета се упражнява много по-голямо налягане, отколкото върху банята. Най-издръжливите материали за производството на палети за душове са стомана и чугун. Такива палети обаче могат да предизвикат недоволство на вашите съседи, тъй като шумът, генериран от водната струя, е доста силен.

  • Дървен палет за душ кабина;
  • Акрилен палет за душ кабина;
  • Керамична палет за душ кабина.
  •  

Най-популярният материал за изработка на палети е акрилът. Той е евтин, изглежда страхотно, има голямо разнообразие от форми и цветове и освен това изисква лесна грижа. Единственият недостатък на такива палети е тяхната недостатъчна здравина, но е доста лесно да се регулира при монтиране на конструкцията: акрилните палети са монтирани на специални рамки за крака, които помагат да се разпредели натоварването и правят цялата структура по-стабилна.

Друг чудесен вариант са керамичните палети за душ. Керамиката е естествен материал, който може да направи интериора на вашата баня по-изискан и благороден. Въпреки това, керамичните палети изискват особено внимателна поддръжка и в крайна сметка губят външния си вид с хода на времето. Избирайки палет за душ, изработен от керамика, струва си да се помни, че от случайното падане на тежък предмет върху керамиката най-вероятно ще се образуват пукнатини.

При определяне на дълбочината на палета трябва да се вземат предвид няколко фактора.

Ако душът ще се използва от възрастни хора или хора, които са ограничени в движението, тогава е по-добре да си купите плитък палет, висок не повече от 10 см.

При липса на вана и присъствието на малки деца в семейството, трябва да изберете дълбок палет с височина поне 25 см. Ако е необходимо, такава душ кабина ще замени ваната – можете да къпете и децата си в нея. Ако няма специални изисквания, можете да изберете палет със средна дълбочина – от 10 до 20 cм.