Какво да танцуваме

Неотдавна търсихме отговор на въпроса „Защо да танцуваме“. Ако сте взели твърдо решение да превърнете танците в част от стремежа си за здраве и красота, но все още се колебаете какво точно да танцувате, следващите редове вероятно ще ви бъдат полезни.

Кои са предимствата и противопоказанията за различните видове танци?

Аеробика – загуба на калории за 1 час – 620. Не се препоръчва за хора, които имат проблеми с гръбначния стълб или ставни оплаквания.

Диско – загуба на калории за час: 350-360. Действа като аеробика, в по-спокойния си вариант и е подходящ и за по-възрастни хора или хора, необичащи силни натоварвания.

Класически балет – загуба на поне 550 калории за час. Той обаче изисква еластичност, танцова култура и не е подходящ за хора със ставни проблеми (особено в областта на колената, бедрата), както и за тези, които не могат да пазят равновесие.

Рокендрол – 650 калории за час – динамично забавление, някои от фигурите могат да бъдат препятствие както за зрели хора, така и за начинаещи от всяка възраст. Затова, акробатичните елементи се учат бавно или пък просто отпадат от тренировките.

Народни танци – в ритъма на хората и ръчениците ще загубите поне около 400 калории за час. Подходящи са за хора от всяка възраст, разтоварват, има прекрасен терапевтичен ефект, ако се играят редовно. Заедно с други физически форми на тренинг се отразяват добре на сърцето и белите дробове.

Салса – също около 400 калории на час. За сметка на тази загуба ще спечелите изключително емоционални минути в латино ритъм, който помага за добрата координация, гъвкавостта на тялото, грациозността на походката.

Валс– ще отбележите 200 калории по-малко за час, ако васувате. Този танц е подходящ за всеки, усъвършенства координацията, концентрацията, добре се отразява на стъпалата и ставите на краката, носи истинска наслада от движението, при това в нечия прегръдка.