Здравословни летни рискове

Лятото е в зенитната си точка. Следователно трябва да гребем от удоволствията му с пълни шепи. Благодата, който ни даряват слънчевите бани край море или басейн не може да бъде заменен с нищо. Все пак разумът трябва да надделява, да слага мярката, с която да избягаме от грижите и проблемите на прекомерните неща. Водните изкушения могат действително да се превърнат от радост в кошмар. Най-честите зарази, които се пренасят при посещение на басейни или при почивка на море са летен грип, гъбични инфекции, полово-предавани болести, стомашно-чревни инфекции.

Гъбички

При заразяване с гъбички се появяват оплаквания от силен сърбеж, парене, лющене и нацепване на кожата. Лечението е продължително, обикновено гъбичните инфекции са упорити и излекуването им изисква време. В случаите, когато се ползва шезлонг или се ляга на пясъка или върху земята, трябва да се постила хавлия, за да се избегне заразяване на кожата с болестотворни микроорганизми и гъбички. Тъй като влажните и топли места са благоприятни за развитието на гъбичките, можем да се заразим при ходене боси по настилката или пътеките около басейна. Затова при излизане от водата трябва добре да се подсушат краката с хавлиена кърпа и особено между пръстите и да се обуят сандали, чехли или джапанки. Не трябва да ползваме джапанките или обувките на друг човек, както и да отстъпваме за ползване своитe. В морето почти няма опасност от заразяване с бактерии или гъби, поради това, че солената вода действа като дезинфектант. Изключение правят, разбира се, местата, където има струпване на много хора, там, където се оттича водата от душове и чешми. Много важно е да се обръща внимание на малки ранички и драскотини по кожата, които могат да се замърсят. Хлорът във водата може да намали съпротивителните сили на лигавицата, в резултат на което да се получи вагинално гъбично възпаление, последвано от неприятно течение. Необходима е навременна консултация със специалист, за да се избегнат негативните последствия след това.

Полово предавани болести

Басейните могат да са благоприятна среда и за заразяване с полово-предавани болести като трихомоназа, хламидии и др. Възможно е причинителите на тези заболявания да живеят извън организма във водата за известно време и ако водата не се хлорира, да стане “източник” на заразата, макар този начин на заразяване да е по-рядък. Основно значение за предпазване от полово-предавани болести при посещение на басейни и други места за къпане е спазването на добра лична хигиена – използване на лични тоалетни принадлежности, хавлии и бански костюми! Заемането на последните от някой друг крие реална опасност от заразяване с всички неприятни последствия. Лечението трябва да се извършва навременно и под наблюдение на лекар,за да се избегнат усложнения и хронифициране на инфекцията.

Стомашно-чревни инфекции

Стомашно-чревните инфекции също са заплаха. Ако погълнем вода при плуване, обикновено няма опасност, освен ако водата не е замърсена и не е хлорирана. В този случай бактериите попадат в организма ни и могат да доведат до заболяване.

Открити храни

Риск крият и непакетирани храни по откритите щандове край басейните. Горещото време и наличието на мухи не трябва да се пренебрегват. По-добре да не се консумира месо и млечни продукти от подобни места, а плодовете и зеленчуците добре да се измиват. Нужно е добре да измиваме и ръцете си с вода и сапун преди ядене, защото от топлината ръцете се затоплят, изпотяват и стават благоприятно място за развитие на микроби.

Очни дразнения

Много хлорираната или замърсената вода, вятърът и пясъкът могат да предизвикат зачервяване и дразнене на очите. Една от най-разпространените инфекции е конюнктивитът, за който са характерни сърбеж, сълзене и зачервяване на окото, клепачите се подуват и очите са чувствителни към ярка светлина. Трябва да се има предвид, че той е силно заразно заболяване. По време на плуване е добре да се носят специални очила, а извън водата – очила за слънце. Ако имате чувствителни очи, може да ползвате капки за очи, но ако сутрин клепачите ви са залепнали, очите ви са силно зачервени и ви дразнят, задължително посетете лекар.

Как да се предпазим от летни здравословни проблеми?

• Избягвайте да ходите боси, да ползвате чужди вещи (джапанки, хавлиени кърпи, бански костюми), дори и на хора от вашата компания.
• Внимавайте да не погълнете вода от басейна, защото съществува реална опасност от чревни инфекции.
• Винаги внимателно измивайте ръцете си преди хранене, защото от топлината ръцете се затоплят, изпотяват и стават благоприятно място за развитие на микроби.
• Освен че трябва да бъдем внимателни при избора на бесейн или аквапарк, трябва да обръщаме и сериозно внимание при избора на храна. Непакетираната храна по откритите щандове крие не по-малко опасности през ваканционния сезон.