За какво да внимаваме при избора на детски играчки

Сред разнообразието от детски играчки човек понякога може да се обърка. Защото детската играчка трябва не само да се хареса на детето и да му бъде интересна, но и да е подходяща за него предвид възрастта, да е безвредна за здравето му, да отговаря на различни норми и стандарти.

Ето защо, когато купувате поредния подарък за вашето дете, обърнете по-специално внимание на правилата за безопасна употреба.

„Не се препоръчва за деца под 3 години“ – този надпис ще срещнете върху детски играчки, които могат да бъдат опасни за по-малките деца.

“Използвайте само под прякото наблюдение на възрастни ”-  това предупреждение обикновено може да се прочете на етикета на функционални играчки, с които трябва да се играе с повишено внимание. Примерите могат да бъдат много.

Още едно полезно правило е да се купуват само детски играчки, които не биха навредили  на психиката на детето. Психолозите не препоръчват да избирате играчки-чудовища, мутанти и други подобни.

Добре е дизайнът на детските играчки да бъде реалистичен. Така че, подбирайте модели, които приличат на своите прототипи възможно най-много – истински животни, хора, герои от филми. Важно е детето да успее да направи аналогия.

Ако детските играчки са предвидени със звукови ефекти, тук също трябва да се внимава. Звуците, които се издават не трябва да дразнят слуха или да плашат детето. Ако сте си харесали някой модел с музикален съпровод, преди да го закупите, чуйте мелодиите, за да бъдете сигурни, че детето ви не би се смутило от тях. По-специално внимание обърнете на силата на звука и дали е осигурена възможност тя да бъде регулирана.

Ако ще избирате детски играчки, които са направени за допир с устните на детето, те трябва да са изработени от материали, които не попиват влагата и лесно могат да бъдат дезинфекцирани..

Някои части от играчки, които са изработени от твърди материали, например – метали, дърво или пластмаса, могат да имат остри краища и ръбове. Огледайте ги добре, преди да ги занесете у дома.

Източник: https://jambo-shop.com/