Живописни провокации от Иван Костолов

Специалистите определят Иван Костолов като явление в новата българска живопис. След близо десетгодишен престой в Германия и след завършването му през 2006 г. в една от най-престижните художествени академии в Европа – Stadelschule във Франкфурт на Майн (в класа на проф. Херман Нич и проф. Криста Неер) той има интензивен период с множество сериозни участия на българската и германската арт-сцени.

На 22 октомври във варненската галерия БУЛАРТ предстои откриване на неговата самостоятелна изложба живопис.

Ето как изкуствоведа доц.д-р Галина Лардева представя събитието и автора:

“Още с първите си изяви неговите произведения предизвикаха интереса на специализираната публика с неподражаемия си живописен език…Всяка от картините на Иван Костолов представя обектите си на художествена провокация по един необикновен, концептуално конструиран начин. В тях зрителят би могъл да се окаже в ситуация на откривател, на съавтор, изобщо на «заговорен» и «заигран» от визуалния образ, защото във всяка композиция, на пръв поглед дори напълно тривиална като мотив, са вплетени множество фабули, сглобени по волята на художника, които представят един неподозиран, непредсказуем, често ироничен сюжет. Така в тази експозиция се появяват «Дракон», «Стопаджия», «Дискотека» и т.н. Този провокиращ художествен похват разкрива един рядък интелектуален, силно концентриран авторски потенциал, необременен с готови естетически и пластически формули, различен със свободата на духа си и любопитен с ракурса на изследователския си поглед.”

За любителите на живописните провокации – поглед в поместената по-долу галерия и покана за среща “на живо” с изкуството на художника от 22 октомври до 5 ноември в галерия БУЛАРТ, Варна.

За автора:
Иван Костолов (1972 г., Пловдив) е възпитаник на ССХУ за сценични кадри, Пловдив. Учи в НХА- София (1994-1996 г.). През периода 1999-2001 г. учи в Академия за изкуства, Майнц. От 2001 до 2006 г. е студент на световно известния художник проф. Херман Нич, а през 2006 г. завършва майсторски клас при проф. Криста Неер в Stadelschule във Франкфурт на Майн. Член на Съюза на българските художници. Има множество самостоятелни изложби и участия в престижни общи художествени експозиции в България и Германия. Носител на I награда за живопис в Национален конкурс за млади художници, критици и куратори на Съюза на българските художници през 2007 г.