Вредният навик гризане на нокти

Онихофагията е неприятен и вреден навик, познат под „гризане на нокти”, който освен при малки деца се среща и при много възрастни. Причината за появата му може да се корени от ранна детска възраст, подражавайки на някой възрастен или в резултат на притеснение. Неудобството, стресът и нервните състояния също са причина за гризането на нокти.

Само хората, страдащи от този навик знаят колко е трудно да престанат да си гризят ноктите. Техният спасителен пояс от напрежението и стреса за съжаление обаче може да им навлече допълнителни проблеми. Освен неприятният външен вид на пръстите и невъзможността да имате красив маникюр може да се стигне и до по-сериозни последствия. Гризането на ноктите води до нарушаване на целостта на връхната част на ноктите, стига се до болезнени инфекции, които могат да доведат до белези или дори загуба на нокът. Ухапаните места позволяват на вируса на брадавиците да влезе в кожата, така че може да се развият брадавици около края на нокътя. Друга възможна последица е херпес инфекция на пръста, ако го имате на устата. Скритите под повърхността на ноктите милиони микроби чрез гризането директно попадат във вътрешните системи на човека и могат да причинят тежки заболявания. Справянето с този проблем е много важно и най-вече при децата, които са най уязвими.

Но как да се справим с този вреден навик?

Най-добрият начин е със силна мотивация и постоянство. Като начало изпробвайте лаковете с горчив и лютив вкус. Ако сте от хората, които изгризват само ноктите тази терапия може да се окаже достатъчно ефективна. Но ако посягате и на страничните кожички най-вероятно няма да ви помогне, защото горчивото вещество не се задържа достатъчно дълго върху кожата. За съжаление упоритият навик кара някои хора да привикнат към горчивия вкус и този лек се оказва неефективен.

Препоръчително е да посетите и маникюрист. Имайте предвид, че не сте единственият човек, който се поддава на този навик и със сигурност съществуват изпитани „рецепти“ за справяне с проблема.

Редица специалисти смятат, че гризането на нокти е вреден навик, изграден от скука или от липса на занимания. За това може да се опитате да се справите с гризането на нокти като го заместите с друго занимание. Пробвайте да стискате юмруци с палец, прибран в дланите или просто да хванете друг предмет. Научните изследвания са показали, че този метод може да бъде изненадващо ефективен.

Плочките на пръстите, които са подложени на постоянно гризане, са осеяни с малки ранички, които са входна врата за инфекции. Често при гризаните нокти се образуват кожни „джобове“ под нокътя. Тези образувания създават благоприятни условия за поява на гъбички.

Човек, който гризе върховете на пръстите си поглъща до 1,5 мм нокът за седмица. Цяла плочка се изяжда за 3-6 месеца.