Баня в сено

Алпийските поляни предлагат на туристите едно особено и нетипично удоволствие, което е било преоткрито и превърнато в добър бизнес от местните хотелиери. Банята в сено се е превърнала в екзотична спа терапия, базирана на лековитите способности на билките. Тя действа успокояващо на тялото, подобрява кръвообръщението, помага при хронични бронхити, болки в кръста или разтежения.

Тревата, която се използва, се коси рано сутрин или вечер, защото тогава етеричните масла са в самото растение. Разнообразието от билки и други цветни растения бързо се изсушава и съхранява за последващо използване. Най-често изсушената смес представлява комбинация от билки като мащерка, тинтява, арника. Правилното съхранение на сеното позволява използването му през цялата година независимо от сезона.

Необходимо е само сместа (100-200гр.), събрана в малка торбичка да се потопи в съд с кипяща вода(около 5л.) и да се остави да престои поне половин час. Тази отварка се смесва с приготвената вече топла вода във ваната, като се долива до нужната температура (35-36°С). Продължителността на банята е от 5 до 20 минути.

След банята тялото се завива със запотлена хавлия и така релаксирате 10 минути, за да отпочинете напълно.